Biciklitúra szervezés az Ipoly folyó mentén, szlovák és magyar oldalon egyaránt.

Tekerj a zöldbe! Balassagyarmatról

2020.09.10.

Ez a kerékpártúra a Tekerj a zöldbe! túrasorozat része, amely a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) támogatásával jött létre.

A harmadik Tekerj a zöldbe! túránk össze lett szervezve az 1. Ipoly Nemzetközi Veterán Kerékpártúra és Konferencia rendezvénnyel és annak Balassagyarmat város főterén történő eseményével, amely 2020. augusztus 29-én és 30-án került megrendezésre.

A szombati napon a veterán felvonulás főtérre érkezésekor felállításra került a MAKETUSZ sátor, amelyben Teker a család - interaktív bemutató és Tekerj a zöldbe! - statikus bemutató volt látható. Az itt megforduló érdeklődők információkat és túraajánlatokat kaptak az ország területéről.

Másnap, azaz vasárnap reggel a MAKETUSZ sátor átkerült az Ipoly Túraközpont udvarára és ide érkeztek a megbeszélt Scott eBike-ok is.

8:30-kor indult a hosszú távú túra Balassagyarmat-Szlovákgyarmat-Ipolyság-Ipolyvisk-Tésa-Drégelypalánk-Balassagyarmat útvonalon, ami 88 km hosszúságú volt. A túra az Ipoly szlovák oldalán haladt és Ipolyvisknél a kerékpárosok visszatértek a magyar oldalra és így vissza Balassagyarmatra. A hosszú távú túrán viszonylag kevés résztvevő volt az aznapi hőségre való tekintettel és a 88 km-es táv miatt.

9:00-kor indult a középtávú túra Balassagyarmat-Szlovákgyarmat-Ipolyhídvég-Drégelypalánk-Balassagyarmat útvonalon, ami 50 km hosszúságú volt. Ez a túra szintén a szlovák oldalon haladt és Ipolyhídvégnél tért vissza a magyar oldalra. A középtávú túrán már jelentősebb számú résztvevő volt, közel húsz fő részvételével. A túravezető beiktatott néhány megállót említésre méltó történelmi és kulturális látnivalóknál. Így a csapat láthatta a nagycsalomjai Pusztatemplomot, az ipolybalogi Szent Miklós plébániatemplomot, ahol a magyar Szent Korona másolata található és nem utolsó sorban Drégelypalánkon is tettek egy kisebb pihenőt a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központban.

10:00-kor indult a rövid távú túra Balassagyarmat-Zsély-Sósár-Ipolyvarbó-Őrhalom-Balassagyarmat útvonalon, ami 30 km hosszú volt. Ezen a túrán az Ipolyvarbó és Őrhalom között lévő gyalogos hídon tudtak visszatérni a magyar oldalra a kerékpárosok. A rövid távú túra volt az, amelyre a legtöbben jelentkeztek, közel harmincan voltak. Útközben megálltak a Zsély mellett található Sósár árnyas ligetben, ahol tájékoztatást kaptak a hely történelmi és a környéken betöltött múltbéli szórakoztató szerepéről. Itt a túrázók megkóstolták a sósári források gyógyvizét, megpihentek és felfrissülve vágtak neki a túra legnehezebb emelkedőjének. A túrázók között hat darab Scott eBike-ot osztottunk ki a MAKETUSZ képviselőivel együtt, amelyek a rövid távú túra során rendkívül nagy sikert arattak különös tekintettel az előbb említett Sósár és Ipolykér közötti nagy emelkedőn. Míg a hagyományos kerékpárral túrázóknak tolniuk kellett biciklijüket, az eBike-osak megfelelő sebességre kapcsolva kitekertek a húzós dombon.

Ez idő alatt az Ipoly Túra Egyesület elnöke tárgyalásokat folytatott a MAKETUSZ sátorban a további Tekerj a zöldbe! túrák megszervezéseiről, illetve a MAKETUSZ szervezésében ott lévő eBike-os csapat tagjaival a jövőbeli együttműködés terveiről. Nagyon fontosnak érezzük azt, hogy a történelmi helyszínekben és várakban gazdag Nógrád megyében eBike-os túrákat szervezzünk.

Mindhárom túrának az volt a tapasztalata, hogy a résztvevőknek nagyon tetszett és annyi volt csak a kérésük, hogy sűrűbben szervezzünk hasonló kerékpártúrákat. Ezért szeretnénk kezdeményezni, hogy a MAKETUSZ és az Ipoly Túra Központ közösen építse tovább túraszervező munkáját és lehetőségeit.

A kerékpárosok különösen örültek annak, hogy a Felvidéken is tekerhettek, nagy élményt nyújtott nekik az Ipolyon való átkelés. A tetszésüket megerősítette az is, hogy Ipolyhídvégen a polgármester fogadta őket és meghívta a hosszú- és középtávú túrázóinkat egy frissítőre és csokoládéra.

A kerékpárosok biztonságáról a Cserhát Különleges Mentőcsoport gondoskodott, a csapatot a mentőcsoport speciálisan felszerelt kisbusza kísérte végig.

A résztvevők között különböző korosztályok is megjelentek. Velünk kerékpároztak családok kisgyerekekkel, fiatal baráti társaságok és idősebb házaspár is egyaránt. Mindhárom túra kiválóan megfelelt a Tekerj a zöldbe! túrasorozat legfőbb céljának.

A tapasztalatokhoz hozzá tartozik, hogy hosszú távú túrát nem érdemes szervezni a kevés érdeklődő miatt és az arra felkészült sportolók hiánya miatt. Viszont az 50 km-es és a 30 km-es túrákat célszerű a továbbiakban is megszerveznünk. Tehát erre a két hosszúságú távra fogunk koncentrálni, mivel visszajelzéseink is ezt igazolják. Reményeink szerint és amennyiben a határhelyzet is engedi, folytatni kívánjuk a nemzetközi Tekerj a zöldbe! túrasorozatot az Ipoly két oldalán.

vissza

Kapcsolat

Üzemeltető:
Ipoly Túra Egyesület
Székhely:
 
Balassagyarmat Kóvári út 5. II/3.
Iroda:
 
Balassagyarmat Mikszáth út 61
Adószám: 
19212429-1-12

Telefon:
+3620/2804030

+3620/2676757

E-mail:
ipolyturarendszer@gmail.com