Kapcsolat

Üzemeltető:
Ipoly Túra Egyesület
Székhely:
 
Balassagyarmat Kóvári út 5. II/3.
Iroda:
 
Balassagyarmat Mikszáth út 61
Adószám: 
19212429-1-12

Telefon:
+3620/2804030

+3620/2676757

E-mail:
ipolyturarendszer@gmail.com

Bemutatkozunk

Kedves Túrázó, Érdeklődő!

Üdvözöljük az Ipoly Aktív Túrarendszer különleges világában!

Szeretettel látjuk itt Palócföldön az Ipoly folyó vidékén-két országban, de egy világban.

Rendszerünket a megszokott biciklis túra köröktől eltérően az Ipoly folyó közel 200 km-es vonalára építettük fel, amely az első 60 km-en szlovák, majd a többi hosszban határfolyóként szlovák és magyar területeket köt össze. Hangsúlyozottan összeköt és nem elválaszt, mint ahogy az elmúlt évtizedek  rossz tapasztalata mutatta. Olyan területeket köt össze, amelyek a múltban egy ország- a történelmi Magyar Királyság területe volt. Ezzel a gondolattal kezdtem fejleszteni a rendszert. Először felderítettem a történelmi, geológiai, kulturális és néprajzi értékeket, mivel tudtam, hogy vidékünk rendkívül gazdag mindezekben.  Létrehoztam a „Felvidéki Örökségünk Kincsei” Facebook oldalt. Képeim rendkívül sikeresek lettek, az oda felkerülő képek nézettsége megközelíti a 3 milliót. Innen jött a következő gondolat, ha ezek a képek ennyi embert érdekelnek, talán személyesen is eljönnének megnézni ezt a csodavidéket. A gondolatsor következő lépése az volt, hogy mivel ugyan a történelem mindkét országban a fejlődés perifériájára szorította vidékünket, létrehozott egy speciális úthálózatot, mégpedig a folyó mindkét oldalán. Ráadásul úgy, hogy alig van rajta gépkocsi forgalom, a vidék elmaradottsága okán. Ebből következett a felismerés, hogy készen vannak alig használt, de kerékpáros közlekedésre kiválóan alkalmas utak, a természet létrehozta az Ipoly csodálatos vidékét, a történelmi Magyarország létrehozta a várainkat, kastélyainkat, a palóc emberek pedig megtöltötték mindezt a fantasztikus népi kultúrával.

Tehát az Ipoly Túrarendszer létezik, csak meg kell szervezni és meg kell ismertetni az érdeklődőkkel. Ezt a „csodát„ szervezzük és töltjük meg a mai igények szerinti turisztikai szolgáltatásokkal elsősorban a kerékpáros turisztikai ágazat igényeire szabva. Ez pedig a következő:

-Budapesttől mindössze 1 órányira -90 km-re terül el Balassagyarmat, amely az Ipoly folyó hosszának nagyjából a felénél a 100. túrakilométernél, a folyó hídjánál helyezkedik el. Itt hoztuk létre a rendszer központi szervező irodáját. Az iroda a túrák kiinduló és szervező pontja a teljes Ipoly völgy turizmusának, de a történelmi Felvidék-Szlovákia nagy részének is. Az irodához tartozik egy klub-kávézó, szendvicsező és itt található Magyarország 1. Kerékpár Múzeuma /Szlovákiában sincs ilyen múzeum, legközelebb Csehországban Boskovsteinben található/.

 A túraközpont fogadja az érdeklődőket, szervezi a kerékpáros, motoros, személyautós, buszos, egyéni, családos és csoportos programokat. Indítja a turistákat általában a forráshoz, mint kiindulóponthoz. A forrás Látky és Kokava között a Vepor hegység erdejében kb. 1000 m-es tengerszint feletti magasságban van. Az iroda gondoskodik kerékpárokról, a túrázók indulási pontra jutásáról, a kerékpárok helyszínre szállításáról, a túrázók szállásáról, étkezéséről, speciális igényeik kielégítéséről, esetleges útközbeni segítségnyújtásukról, a kerékpárok végpontról visszaszállításáról. A túrázók innen elindulva 5-10-15 km-enként láthatnak történelmi nevezetességeket, geológiai érdekességeket, szerezhetnek kulturális, irodalmi, gasztronómiai, néprajzi, természeti és vallási élményeket és úti kalandokat élhetnek át. Átülhetnek csónakba, lóra szállhatnak, gyönyörködhetnek a Poľana, az Osztrovszki-Vepor hegység, a Csábi hegység, a Karancs, a Cserhát, a Börzsöny vidékében. Kipróbálhatják Palóc Ország és Szlovákia gasztronómiáját, megkóstolhatják a helyi innivalókat, a finom pálinkákat, borokat és ételeket. Este beülhetnek kaszinózni is, ha kedvük tartja, hiszen az Ipoly völgyének szlovák oldalán ez is lehetséges. Különleges egyedi programokra is van lehetőség. Mindez a legszélesebb igény szinteken-a bakancsos, sátras kategóriától a négy csillagos szállodák szintjéig. A szervező iroda gyógyfürdő és vallási zarándok programokat is szervez, hiszen 4 gyógyfürdő és 5 történelmi búcsújáróhely is megtalálható területünkön. A túrák szervezése az érdeklődők igénye alapján speciálisan a sportos területekre is kiterjed, akár az extrém sportokig is. A túrákat lehet körtúraként /egyik irányban magyar oldalon, másik irányban szlovák oldalon/, oda-vissza és az extrém sportolóknak maratonként is teljesíteni.  Akár cikk-cakkban is teljesíthetőek a túrák, mivel az Ipoly menti települések nagy részében vannak átvezető gyalogos hidak az Ipolyon, ahol kerékpárral is átkelhetünk, de az Uniónak köszönhetően ma már épített hidak is rendelkezésre állnak a közlekedéshez.

Télen a forráshoz közeli négy sípálya is rendelkezésre áll, akár magyar nyelvű síoktatás is szervezhető karácsonytól húsvétig. A túraközpont szervezésében szezonban síbusz közlekedik Balassagyarmat és a Chopok nagy sípályái között.

Különleges lehetősége a túrarendszernek a Balassagyarmatról kiinduló csillagtúra szervezés. Irodánktól számolva 100 km-en belül-Európában egyedüli módon- szinte egy csokorban 37 vár és kastély található, amelyek összecsoportosításával 1-2-3 napos programokban ismerhetik meg az érdeklődők a történelmi Magyarország megmaradt több évszázados emlékeit.

Mint látható a kínálat rendkívül széles és sokoldalú. Ennek feldolgozására hoztuk létre a regisztrációs rendszerünket. Amennyiben érdeklődésének megfelelően kitölti regisztrációs lapunkat, irodánk annak feldolgozása után ajánlatot tesz Önnek a legmegfelelőbb túraprogram részleteiről. Kérdéseinket azzal a szándékkal állítottuk össze, hogy az Ön részére a lehető legrészletesebb és legjobb programot tudjuk javasolni. Minden érdeklődőnek személyre szóló programjavaslatot teszünk, annak alapján amelyet Ön a regisztrációs lapon rögzített.

 

Kedves látogatónk! 

Ha támogatni szeretné a tevékenységünket, abban az esetben ezen a számlaszámon 10103719-39968200-01005009 tudja megtenni. Ha pénzügyi támogatással nem, más módon is megteheti, amelyet ezúton is nagyon szépen megköszönünk.