Biciklitúra szervezés az Ipoly folyó mentén, szlovák és magyar oldalon egyaránt.

Tekerj a zöldbe! Balassagyarmatról

2020.07.26.

Ez a kerékpártúra a Tekerj a zöldbe! túrasorozat része, amely a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) támogatásával jött létre.

Tekerj a zöldbe! Balassagyarmatról második túra 2020. július. 26-án vasárnap valósult meg. Az indulás reggel 8 órakor volt Balassagyarmaton az 1. Kerékpár Múzeum udvarából. A csoport 12 főből állt. A csoportot a Cserhát Különleges Mentőcsoport speciálisan felszerelt kisbusza kísérte.

Az első megálló Zsély-Sósárban volt. Sósár a múlt században a környék még létező kulturális központja volt. A területen kétféle gyógyforrás található és arra alapozva volt a maga idejében szórakoztató hely. Annak idején volt itt vendéglő, kuglipálya, színpad, melegített gyógyvizes kádfürdő, amelyekről a Sósári Polgári Társulás képviselője, Csernyík Erzsébet és férje adott tájékoztatást, sőt régi képeket is mutattak nekünk erről a virágzó időszakról. Innen feltekertünk a 3 km-re lévő pincesorhoz, ami arról nevezetes, hogy a középkor zavaros időszakaiban itt bújtak el az akkori Zsély település kiszolgáltatott polgárai. Ez egy különleges félkör alakú terület, völgyre néző pincebejáratokkal és a rég elmúlt történelmi borvidék pincéinek hangulatával.

A következő megálló Szklabonyán volt, Mikszáth Kálmán szülőfalujában. A Mikszáth Emlékházban irodalmi előadást hallgattunk meg egy idős helytörténésztől, Böhm Andrástól.

Olyan dél körül megérkeztünk Kékkő várához, ahol a Balassi családról, Kékkő várának a múltjáról és a jelenlegi kiállításról kaptunk tájékoztatást.

Délután legurultunk a szklabonyai tóhoz, ahol romantikus környezetben pihente ki magát a csapat. Aki fel volt készülve, a tóba beúszva le tudta magát hűteni a nagy melegben, a többiek pedig a tó körül sétálva gyönyörködtek a tavi rózsákban és a felvidéki táj szépségében.

Mikor megjelentek az esőfelhők, elindultunk haza és 17 órakor, mikor az eső megérkezett, addigra mi is pont hazaértünk. Összességében nagyon tetszett a társaságnak a túra. Volt olyan, aki már másodszor vett részt és volt egy kerékpározó Budapestről, aki csak azért jött Balassagyarmatra, hogy a túrán részt vehessen. Nagyon sikeres volt a Lynxbike és MAKETUSZ által küldött ajándékcsomag. A tornazsákot szívesen viselték a túrázók egész út alatt. Kövesd a Lynxbike-ot a Facebookon: https://www.facebook.com/lynxbike.hu

Mint kiderült ugyanezen a napon volt a Szent Anna búcsú Balassagyarmaton, ami sok érdeklődőt elvonzott és a nyári üdülési szezon miatt is voltunk kevesebben. Valószínű, hogy az őszi túrán többen leszünk.

Tekerj a zöldbe!

vissza

Kapcsolat

Üzemeltető:
Ipoly Túra Egyesület
Székhely:
 
Balassagyarmat Kóvári út 5. II/3.
Iroda:
 
Balassagyarmat Mikszáth út 61
Adószám: 
19212429-1-12

Telefon:
+3620/2804030

+3620/2676757

E-mail:
ipolyturarendszer@gmail.com