Biciklitúra szervezés az Ipoly folyó mentén, szlovák és magyar oldalon egyaránt.

Utolsó Tekerj a zöldbe! Balassagyarmatról túra

2020.10.18.

Ez a kerékpártúra a Tekerj a zöldbe! túrasorozat része, amely a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) támogatásával jött létre.

Az ötödik Tekerj a zöldbe! Balassagyarmatról túra 2020. október. 18-án vasárnap valósult meg. Az indulás reggel 8 órakor volt Balassagyarmaton az 1. Kerékpár Múzeum udvarából. A csoport 25 főből állt. A csoportot a Cserhát Különleges Mentőcsoport speciálisan felszerelt kisbusza kísérte.
Az első megállónk Terény községben volt, ahol meghallgathattuk Lencsés Zsolt freskófestő művész előadását az Arttéka művésztelepen és megnézhettük a gyönyörű alkotásokat, Trianon 100 éves évfordulóra készített emlékművet is, amely két hete lett felavatva. Ezután ellátogattunk az Orsósmagnó Múzeumba, amely egyedülálló a világon és a szintén Terényben található Hunnia Csipkemúzeumba. Nagyon érdekes és értékes kiállításokat láthattunk a községben. Miután a csapat a Csipkemúzeum udvarán álló Edvi-Illés Kávézóban elfogyasztotta a kávéját, vagy teáját és kellőképpen felmelegedett, továbbindultunk Szanda irányába. Mivel az egész heti esőzések miatt a földutak járhatatlanok voltak és örültünk annak, hogy épp a biciklitúra napján nem esik, ezért a gyalogos túra Szanda várához kimaradt a tervezett programból, de jövőre, a következő Tekerj a zöldbe! túrán ismét célba vesszük a várat. Viszont meg kell említeni a gyönyörű pincesort, amely mellett elhaladtunk Szandán. Az említett sáros útviszonyok miatt kimaradt programunkból a Magyarnándoron tervezett megálló is a Nagy-kilátónál és a Rézparti-víztározónál. Így nem is olyan későn megérkeztünk Mohorára, ahol körbejártuk a Tolnay Klári Emlékházat és kívülről megcsodálhattuk a mohorai kastélyt. Balassagyarmatra visszaérkezve az érdeklődő távolról jött biciklisek megtekintették az 1. Kerékpár Múzeumot is.
A megtett táv 50 km volt. Egybehangzó sikert aratott az utolsó Tekerj a zöldbe! Balassagyarmatról túra, talán még jobb volt az előzőeknél is. Nagy áttörés történt a túrázók összetételében is. Eddig szinte csak balassagyarmatiak és környékbeliek jöttek túráinkra, most viszont 14-en jöttek távolabbról a 25 fős létszámból. Ráadásul nem csak Budapest környékéről, hanem egészen a román határ közeléből (280 km-ről) és a Bakonyból is csatlakoztak kerékpározni vágyók. Ez azt jelenti, hogy múzeumunk országos ismertsége mellett az Ipoly Túrarendszer is elérte az országos ismertség szintjét.

vissza

Kapcsolat

Üzemeltető:
Ipoly Túra Egyesület
Székhely:
 
Balassagyarmat Kóvári út 5. II/3.
Iroda:
 
Balassagyarmat Mikszáth út 61
Adószám: 
19212429-1-12

Telefon:
+3620/2804030

+3620/2676757

E-mail:
ipolyturarendszer@gmail.com