Biciklitúra szervezés az Ipoly folyó mentén, szlovák és magyar oldalon egyaránt.

Vasútmentés

Felhívás!

Kedves Vasútvédők, Lokálpatrióták!

Ipoly-menti/balassagyarmati Polgárok!

 

 

  Az Ipoly-mente történelmi múltú vasútvonalai végveszélyben vannak!

 

  Nem túlzó ezt állítani, hiszen nemcsak a fejlesztések elmaradása, hanem az érintett megyei vezetők felemás nyilatkozatai, vagy éppen a közelmúltban, Barna János közgyűlési alelnök részéről elhangzott vasútellenes kiszólás és a nemrég lezajlott szerelvénycserék is ezt a félelmet erősítik.

 

  A 2019-ben alakult Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület (rövidített nevén Ipoly Túra Egyesület) a térség turizmusának, idegenforgalmának fejlesztéséért dolgozik, annak alapjait kívánja lerakni. Ennek érdekében sikerült néhány jelentős lépést megtenni, megalapítva hazánk első kerékpármúzeumát, létrehozva az Ipoly Aktív Kerékpáros Túrarendszert, működtetve a Felvidéki Örökségünk Kincsei facebook oldalt, amelyekkel – a kerékpárossport eszközeit felhasználva – a magyar történelmi múlt, kultúra megmaradását és a turizmus fejlődését szolgálják a határ mindkét oldalán.

 

  Az Ipoly-mente megismeréséhez nélkülözhetetlen a vasút fennmaradása, fejlesztése, a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, sőt a magyar-szlovák vasúti határforgalom újranyitása is Európa leghosszabb – mintegy 740 km-es – határvonalának egyes szakaszain.

 

  Mivel a politika évtizedek óta nem tesz intézkedéseket az Ipoly-völgy vasútja megmentése és fejlesztése érdekében, ezért nekünk civileknek kell változást elérnünk ezen a területen.

 

  Az Ipoly Túra Egyesület ezért kibővíti eddigi tevékenységi körét – Honismereti, Kulturális, Sport, Túra témakör mellett - vasútbarát célokkal is.

 

  Ennek keretében – remélhetőleg a Ti segítségetekkel – lobbizni fogunk vasutunk fennmaradása, annak fejlesztése és a magasabb szintű vasúti szolgáltatások hozzáférhetősége érdekében.

 

Céljaink a következők:

 

   El akarjuk érni, hogy visszaépítsék a felelőtlenül lebontott – majd 58 éve úgy felejtett – 6,5 km vasúti pályaszakaszt Ipolyság és Drégelypalánk között, megnyissák az ipolysági és a losonci oldalon a határátkelést vasúton is, a Magyar Kormány és az Európai Unió irányelveinek megfelelően.

   El kívánjuk érni, hogy a 76 éve szégyenletesen visszafejlesztett, leépített vasútvonalunk megmaradjon. A Civitas Fortissima 101 évvel ezelőtti – balassagyarmati polgárok és vasutasok véráldozatával elért – eredménye ne vesszen kárba.

   Turisztikai programokat szervezünk vasútvonalunk egyedülálló lehetőségeit felhasználva az Ipoly-mentén, annak érdekében, hogy minél többen ismerhessék meg a Varázslatos Nógrádot, a folyón innen és túl.

  Szeretnénk a MÁV illetékeseivel együttműködési szerződést kötni és ennek alapján az Ipoly-völgy vasútja fejlődését elősegíteni.

 

  Kérjük, csatlakozz Te is az Ipoly Túra Egyesület Vasútbarát szekciója tagságához! Ötleteiddel, javaslataiddal és önkéntes munkáddal segítsd céljainkat!

 

  Kezdeményezésünk hangsúlyozottan politikamentes!

 

  Nem kívánunk semmilyen politikai tevékenységet folytatni, csupán egy 76 éve éktelenkedő – két országot érintő – szégyenfoltot felszámolni és szeretnénk az Ipoly-völgyében vasutunkat  –  a haladás, a fejlődés  hajdani jelképét –  újra működésbe hozni.

 

  Vasúti szakosztályunk tagsága díjmentes.

  A tagsági viszony egyszerű belépési nyilatkozattal lép életbe, melyet felhívásunkhoz mellékelünk.

 

  Magánszemélyeken túl egyesületek, civil szervezetek, önkormányzatok is részt vehetnek munkánkban határon innen és túl, amelyet a belépési nyilatkozatban az érintett vezető aláírásával tehetnek meg.

 

  A csatolt belépési nyilatkozat itt letölthető és e-mailben beküldhető (ipolyturarendszer@gmail.com) vagy irodánkban személyesen is benyújtható.

 

letölthető dokumentum: belepesi-nyilatkozat-vasutvedok.doc

 felhivas.docx

Cím : Ipoly Túra Egyesület Iroda, 2660 Balassagyarmat Mikszáth K. u. 61.

          Honlap: https://www.ipolyturarendszer.hu

          Email: ipolyturarendszer@gmail.com

          Tel.:+36 20 280-4030

 

Dr. Szakács Zoltán sk. Civitas Fortissima Kör elnök

Nagy László sk. Balassagyarmatért Baráti Kör alapítója

Olexa Miklós sk. Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület elnök

 

 


Kapcsolat

Üzemeltető:
Ipoly Túra Egyesület
Székhely:
 
Balassagyarmat Kóvári út 5. II/3.
Iroda:
 
Balassagyarmat Mikszáth út 61
Adószám: 
19212429-1-12

Telefon:
+3620/2804030

+3620/2676757

E-mail:
ipolyturarendszer@gmail.com