Ipoly Túrarendszer

A honlap nyitóoldala

Felhívás!

Kedves Vasútvédők, Lokálpatrióták!

Ipoly-menti/balassagyarmati Polgárok!

 

 

  Az Ipoly-mente történelmi múltú vasútvonalai végveszélyben vannak!

 

  Nem túlzó ezt állítani, hiszen nemcsak a fejlesztések elmaradása, hanem az érintett megyei vezetők felemás nyilatkozatai, vagy éppen a közelmúltban, Barna János közgyűlési alelnök részéről elhangzott vasútellenes kiszólás és a nemrég lezajlott szerelvénycserék is ezt a félelmet erősítik.

 

  A 2019-ben alakult Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület (rövidített nevén Ipoly Túra Egyesület) a térség turizmusának, idegenforgalmának fejlesztéséért dolgozik, annak alapjait kívánja lerakni. Ennek érdekében sikerült néhány jelentős lépést megtenni, megalapítva hazánk első kerékpármúzeumát, létrehozva az Ipoly Aktív Kerékpáros Túrarendszert, működtetve a Felvidéki Örökségünk Kincsei facebook oldalt, amelyekkel – a kerékpárossport eszközeit felhasználva – a magyar történelmi múlt, kultúra megmaradását és a turizmus fejlődését szolgálják a határ mindkét oldalán.

 

  Az Ipoly-mente megismeréséhez nélkülözhetetlen a vasút fennmaradása, fejlesztése, a minőségi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, sőt a magyar-szlovák vasúti határforgalom újranyitása is Európa leghosszabb – mintegy 740 km-es – határvonalának egyes szakaszain.

 

  Mivel a politika évtizedek óta nem tesz intézkedéseket az Ipoly-völgy vasútja megmentése és fejlesztése érdekében, ezért nekünk civileknek kell változást elérnünk ezen a területen.

 

  Az Ipoly Túra Egyesület ezért kibővíti eddigi tevékenységi körét – Honismereti, Kulturális, Sport, Túra témakör mellett - vasútbarát célokkal is.

 

  Ennek keretében – remélhetőleg a Ti segítségetekkel – lobbizni fogunk vasutunk fennmaradása, annak fejlesztése és a magasabb szintű vasúti szolgáltatások hozzáférhetősége érdekében.

 

Céljaink a következők:

 

   El akarjuk érni, hogy visszaépítsék a felelőtlenül lebontott – majd 58 éve úgy felejtett – 6,5 km vasúti pályaszakaszt Ipolyság és Drégelypalánk között, megnyissák az ipolysági és a losonci oldalon a határátkelést vasúton is, a Magyar Kormány és az Európai Unió irányelveinek megfelelően.

   El kívánjuk érni, hogy a 76 éve szégyenletesen visszafejlesztett, leépített vasútvonalunk megmaradjon. A Civitas Fortissima 101 évvel ezelőtti – balassagyarmati polgárok és vasutasok véráldozatával elért – eredménye ne vesszen kárba.

   Turisztikai programokat szervezünk vasútvonalunk egyedülálló lehetőségeit felhasználva az Ipoly-mentén, annak érdekében, hogy minél többen ismerhessék meg a Varázslatos Nógrádot, a folyón innen és túl.

  Szeretnénk a MÁV illetékeseivel együttműködési szerződést kötni és ennek alapján az Ipoly-völgy vasútja fejlődését elősegíteni.

 

  Kérjük, csatlakozz Te is az Ipoly Túra Egyesület Vasútbarát szekciója tagságához! Ötleteiddel, javaslataiddal és önkéntes munkáddal segítsd céljainkat!

 

  Kezdeményezésünk hangsúlyozottan politikamentes!

 

  Nem kívánunk semmilyen politikai tevékenységet folytatni, csupán egy 76 éve éktelenkedő – két országot érintő – szégyenfoltot felszámolni és szeretnénk az Ipoly-völgyében vasutunkat  –  a haladás, a fejlődés  hajdani jelképét –  újra működésbe hozni.

 

  Vasúti szakosztályunk tagsága díjmentes.

  A tagsági viszony egyszerű belépési nyilatkozattal lép életbe, melyet felhívásunkhoz mellékelünk.

 

  Magánszemélyeken túl egyesületek, civil szervezetek, önkormányzatok is részt vehetnek munkánkban határon innen és túl, amelyet a belépési nyilatkozatban az érintett vezető aláírásával tehetnek meg.

 

  A csatolt belépési nyilatkozat itt letölthető és e-mailben beküldhető (ipolyturarendszer@gmail.com) vagy irodánkban személyesen is benyújtható.

letölthető dokumentum: belepesi-nyilatkozat-vasutvedok.doc

 felhivas.docx

Cím : Ipoly Túra Egyesület Iroda, 2660 Balassagyarmat Mikszáth K. u. 61.

          Honlap: https://www.ipolyturarendszer.hu

          Email: ipolyturarendszer@gmail.com

          Tel.:+36 20 280-4030

 

Dr. Szakács Zoltán sk. Civitas Fortissima Kör elnök

Nagy László sk. Balassagyarmatért Baráti Kör alapítója

Olexa Miklós sk. Ipoly Honismereti, Kulturális, Sport és Túra Egyesület elnök

Kedves Érdeklődő Túrázó!

Az Ipoly Aktív Kerékpáros Túrarendszer egy új turisztikai fejlesztés –hasonló az igen népszerű tókerülő túraútvonalakhoz. Az Ipoly folyóhoz kapcsolódó gyönyörű vidék nem mindennapi adottságait felhasználva mintegy 200 km -es útvonalat bejárva a szlovákiai Vepor hegység 1000m-es magasságban feltörő forrásától elvezet a Dunáig - a torkolatig , az EuroVelo 6.főútvonaláig Szobig. / Az útvonal beszámoló megtalálható a www.holkerekpározzak.hu weboldalon/Az útvonal Litke településtől egy nyomvonalon halad a magyarországi 6. számú kerékpáros főútvonallal.

Az útvonal elsősorban a kerékpáros, de az autós, motoros, buszos, de a bakancsos turistáknak is kiváló terep az aktív kikapcsolódásra. Az Ipoly folyó környezete történelmi okokból az alsó 160km-es szakaszán határfolyóvá , és hosszú ideig lemaradó határtérséggé vált mindkét országban. Ugyanezen okokból követi a folyót mindkét oldalán egy-egy alacsony besorolású közút , amely kiválóan alkalmas elsősorban kerékpáros, de más közlekedési formájú túrázásra is. Alkalmas annál is inkább, mivel az ipari fejlesztések elkerülték ezt a vidéket, kiváló a levegő minősége, gyönyörű a táj, rengeteg történelmi , kulturális, ökológia, geológiai, irodalmi és néprajzi látnivaló szegélyezi az útvonalat. Mindezeken túl négy gyógyfürdő is az útvonal közelében található /Rapovce, Alsósztregova, Gyűgy, Párkány/. Az uniós csatlakozás óta felgyorsult a hidak építése, a nagy teherbírású új hidakon kívül szinte minden szomszédos falu között épültek kerékpáros és gyalogos közlekedésre alkalmas kis gyalogos hidak, amelyeken keresztül a vándor turisták átkelhetnek -korlátozások nélkül - a folyó túloldalára. Így könnyen tapasztalatot szerezhetnek a szomszéd ország kultúrájából, gasztronómiájából és a vidéki élet különleges szépségeiből is .

Túrarendszerünk amellett hogy számtalan szlovák és magyar települést érint, keresztül halad négy nagyobb településen –Losoncon,Szécsényen,Balassagyarmaton és Ipolyságon, melyek a rendszer csillagpontjai. Innen, a helyi látnivalókon túl –csillagtúra szerűen - több mint 20 vár érhető el, amely szintén egyedülállóvá tesz túrarendszerünket.

A rendszer meghatározó pontjain 10 idegenforgalmi vállalkozás segíti a vándorokat minden szükséges szolgáltatással-szállás, étkezés, kerékpár kölcsönzés és javítás, útközbeni telefonos segítségnyújtás és kártya kedvezmény is része az utasokat segítő szolgáltatásoknak.

A rendszer legfontosabb idegenforgalmi csomópontja az Ipoly Aktív Kerékpáros Túraközpont /2660 Balassagyarmat Mikszáth K.u.61./, amely a rendszer közepén a 100. km-nél alakult ki. Itt kapott helyet a rendszer szervező és információs központja, amely 2020 január 1.-től magyarul, szlovákul és angolul igyekszik kiszolgálni az érdeklődőket. Itt található a központi kölcsönző és javító műhely . Itt hoztuk létre az 1.Magyar Kerékpár Múzeumot , a Pannónia Motorkerékpár Múzeum bemutató termét és egy kerékpáros kávézó-klub helyiséget is.

Az ide érkező látogató minden kapcsolódó szolgáltatást egy helyen megrendelhet, ezen kívül ha igényli felszállítjuk a rendszer kiinduló pontjára a forráshoz , igényelhet személy és kerékpár szállítást is . Gyakorlatilag teljes személyre szabott szolgáltatás csomagot kérhet az igényeinek megfelelő útvonal tervekkel , túravezetővel és minden egyébbel ahhoz hogy aktívan pihenhessen családjával , barátaival együtt. Lehetőség van az Ipolyon kajakos, csónakos vagy esetleg lovas túrák összekapcsolására is. Különleges szolgáltatásként zarándokutakat is megszervezünk, mivel olyan vallási központok kapcsolódnak rendszerünkhöz, mint Szentkút, Márianosztra vagy az Alsóbodok -i Eszterházy János Zarándokközpont.

Az Ipoly Aktív Kerékpáros Túrarendszer gerincvonalának útvonala:

Forrás /Látky/-Málnapataki víztározó /Málinec/-Poltár-Losonc –Rapp-Kalonda -Ipolytarnóc-Litke/6.sz kerékpáros főút csatlakozási pont/-Páris patak völgye-Nógrádszakal-Ludányhalászi -Szécsény-Őrhalom-Balassagyarmat-Dejtár-Ipolyvece-Drégelypalánk-Hont-Ipolyság-Bernecebaráti-Kemence-Vámosmikola-Ipolytölgyes-Letkés-Ipolydamásd –Szob /EuroVelo 6. csatlakozási pont/.

A rendszer sajátossága, hogy számtalan helyen átgurulhatunk a határon a felvidéki falvakba, településekre - esetlegesen az Ipollyal párhuzamos szlovák oldali közutakon is folytathatjuk túránkat. Szintén sajátosság , hogy megtehetjük azt is hogy a magyar oldalon megyünk végig, majd a szlovák oldalon pedig vissza, így a tókerülő túra hatást érhetjük el közel 400 km-en - miközben élvezzük a Palócföld szeretetét, szépségét.

Kedves Túrázó Barátunk!

Reméljük eljössz hozzánk és kipróbálod ezt az egyedülállóan kalandos nemzetközi aktív túra lehetőséget.

Szeretettel várunk!


Bringatúra az Ipolynál 2/2

Bringatúra az Ipolynál

Bringatúra az Ipolynál 1/2

Bringatúra az Ipolynál

Ipoly forrása

Ipoly forrása

Csapatkép

0. Ipolytúra csapata

Kapcsolat

Üzemeltető:
Ipoly Túra Egyesület
Székhely:
 
Balassagyarmat Kóvári út 5. II/3.
Iroda:
 
Balassagyarmat Mikszáth út 61
Adószám: 
19212429-1-12

Telefon:
+3620/2804030

+3620/2676757

E-mail:
ipolyturarendszer@gmail.com