Biciklitúra szervezés az Ipoly folyó mentén, szlovák és magyar oldalon egyaránt.

Gerinctúra

Ipoly gerincvonali túra útvonal

leírása

A gerincvonali túraútvonal meghatározásánál a következő szempontok voltak az elsődlegesek:


Trianonnál meghatározottan ,az Ipoly határfolyóvá válása miatt ,a határvonal teljes hosszában,a folyó mindkét partja közelében közút van kiépülve ,ami választási lehetőséget teremtett a rendszer kijelölésekor.Igy figyelemmel lehettünk a több látnivalóra,az út minőségre,a biztonsági szempontokra és a kisebb kamionforgalomra is.


Fontos szempont volt még hogy útközben a kerékpárosok honnan látnak a legtöbbet az Ipoly völgye természeti szépségeiből.
Ragaszkodtunk ezen alapelvekhez,de egy kivételt tennünk kellett ,ez pedig Gács beiktatása volt , hiszen ez a település nem része az Ipoly völgyének. Azt gondolom,hogy a túrázók megbocsájtják ezt a kis kitérőt nekünk ha meglátják az okot - a gácsi kastélyban és környékén.


Az Ipoly völgyét 6 meghatározó pont köré próbáltuk megszervezni: 


1.Látka – Az Ipoly folyó forrása
2.Losonc – Felső szakasz kulturális és közlekedési központ
3.Szécsény – Kulturális központ ,elágazás Hollókő felé
4.Balassagyarmat – A rendszer közepe,látogató központja,kulturális fővárosa
5.Ipolyság – Kulturális központ ,az egyik legfontosabb főútvonal metszéspontja
6.Helembai Híd- Az EuroVelo 6 Európai kerékpáros főútvonal csatlakozási pontja


Ezek a meghatározó pontok a későbbiekben csillagtúra központokká fejleszthetők és önálló turisztikai célpontokká fognak válni. A túra útvonal kijelölése természetesen nem kötelező jellegű ,hanem ajánlás.
A folyó két végpontját sok más mellett egy 2.Világháborús történelmi esemény is összeköti ,ugyanis az Ipoly völgy 21 laktanyájában helyezték el a menekülő lengyel hadsereg katonáit 1939 és 1945 között, igy az Ipoly völgye a magyar és a szlovák mellett a lengyel történelemnek és kultúrának is fontos része.


Szeretnénk ösztönözni a túrázókat hogy bátran térjenek el az ajánlott főútvonalunktól,hiszen ezen kívül is számtalan természeti,történelmi és kulturális örökség van ha letértek a főútról.De akár egy jó
ebéd vagy egy jó italért is letérhettek,hiszen az Ipoly másik oldalán is van egy közút és valamelyik következő faluban is található gyalogos hid ahol visszatérhetnek a gerincvonali túraútra.

Az ajánlott gerincvonali túra útvonal a következő:

1.Látka-Látky
A falu feletti dombtetőn a főúttól kb 5km-re van az Ipoly forrása bent az erdőben ahova kerékpáron
csak jó időben célszerű bemenni, inkább csak gyalogos megközelítést ajánljuk.
Nagy létszámú bringás csapatoknak az indulási pontot inkább a kokavai régi sípálya elől célszerű
kijelölni.
Itt van elég tér az út mellet akár nagyobb létszámú buszos csapatok parkolására és indítására.
Itt van a vidék legszebb panorámája is,amit egyébként sem célszerű kihagyni.
Indulás után az első leágazóban elindulunk lefelé Poltár és Losonc irányában.Kb 8 km erősen lejtős
viszonylag rossz útminőségű – ám kisebb tempóban biztonságosan járható- szakasz után a
Málnapataki víztározó felső csúcsához érünk ,ahol célszerű a bal oldali ágon feltekerni a tóra néző
egyik legszebb kilátó pontig.
A jobb oldali ágat nem javaslom,mivel az útminőség rossz és kilátópont sem igen akad megfelelő .


2.Málnapataki víztározó./Malinec/
Kilátópont a tó felett.Az út mellett néhány méterre jobbra a dombtető közelében található .Erre szokás mondani hogy lélegzetállító látvány amit itt látni lehet.Magas sziklacsúcsról lehet gyönyörködni a tó fantasztikus látványában.A közelben az út másik oldalán kilátótorony is található.Innen legurulhatunk egészen Poltárig először lejtmenetben,majd szinte vizszintes ,jó minőségű útfelületen.


3.Poltár
Utunk folytatásaként jobb felé kell haladnunk,de elötte érdemes balra tennünk egy rövid kitérőt a település végi török kori Ipoly hídig.
Utunkat Kálnóig /Kalinovo/ folytatjuk.


4.Kálnó- Kalinovo
A temető után Y alakú kereszteződéshez érünk melynek a jobb oldali Zólyom /Zvolen/ irányába mutató ágán kell tovább mennünk.Ezen a ponton rövid időre elhagyjuk az Ipoly vonalát ,ahová Losonc után visszatérünk majd . Ennek oka egy nem mindennapos turisztikai célpont Gács célbavétele.


Kálnótól haladva átkelünk a Losonc - Zólyom főuton,majd Losonctamásin / Tomasovce/ keresztül célszerü Gácsfalvára / Stary Holic/ bemennünk.Itt érdemes megnéznünk egy teljes éppségében megmaradt Árpád kori templomot a fantasztikus szárnyas oltárával,majd a temetőt ahol a Forgách grófok temetkezési helye van.


5. Gács - Halic

Gácson az egyes számú látnivaló a 7 tornyú várkastély ami jelenleg 4 csillagos szállodaként funkcionál. A várkastélyt fantasztikus minőségben állították helyre és a magyar történelem alapjaival müködtetik.

A kastély elött a csehek által Pozsonyban szétvert Mária Terézia a magyar huszárokkal című Fadrusz szobor kicsinyített változata található ,a kastély körül panoráma sétány, a várhegy alatt park és csónakázó tó fogadja a látogatókat. A településen jelentős látványosság még a katolikus templom,a volt zsinagóga,a volt sóhivatal, a kápolna és a vasútállomás épülete,de Csontváry Kosztka Tivadar festöművész emlékköve is itt található volt patikája elött , melynek kerítését néhány festménye reprodukciója díszíti. Innen egy új,kiváló minőségü kerékpár úton jutunk be Losoncra.

6.Losonc –Lucenec
A városba érkezésünk elött a Ladovo tónál érdemes megállnunk kicsit,majd tovább haladva a Tuhár patak hídjánál érdemes jobbra fordulnunk,hogy a városi parkon keresztül érkezzünk a városközpontba a régi főutcára. Losonc igazi magyar történelmi város számtalan műemlékkel. A kakasos templom,a zsinagóga ,a vigadó,a katolikus templom ,a régi városháza ,a Nógrádi Múzeum is itt található és még számtalan magyar történelmi emlék. Innen már újra az Ipoly völgyébe vesszük az irányt, a városból Rapp felé tekerünk tovább.


7.Rapp – Rapovce
Ez a pici Ipoly menti település arról nevezetes,hogy egy kukoricaaföldön végzett próbafúrás után 1501 méteres mélységben megtalálták a több millió éves Pannon tengernek egy zárványát , amely
 6 C fokos hőfokú gyógyvízként jön a felszínre.Igy Európa közepén tengervízben fürödhetünk.Erre a lehetőségre alapozva téli wellnes és nyári strandot építettek a vállalkozók. Innen Kalonda felé vesszük az irányt.


8.Kalonda
A pici településnek a határától kezdődik az Ipoly folyó Trianonnál meghatározott funkciója – innentől a határfolyó az Ipoly.
A falu határában Ipolytarnóc felé található egy határkereszt ami a felvidéki magyar településekről hozott régi fadarabokból lett összeállítva és a magyarság határoktól független összetartozását jelképezi.


9.Ipolytarnóc
Innentől egy darabig a magyar oldalon haladunk.A falu végén a laktanyánál balra fordulva megtaláljuk az Ipolytarnóci őslelet látogatóközpontját és az igen nagy területű parkban szétszórtan megtalálható őskori leleteket .Ez a világon egyedülálló park megkövesedett őskori fákon kívül dinoszauruszoknak és más ős állatok megkövesedett nyomait őrzi.

10.Páris patak völgye
Ipolytarnóctól szinte egy ugrásnyira található az ősi patak völgy. Itt megmaradt az ős idők hangulata egy pár száz méteres szurdokban. Valóságos patak már nem folyik itt,de az időjárásnak megfelelően folyamatosan változik ma is a szurdok,omlanak be oldalfalak és dőlnek be fák a völgyecskébe .


11. Nógrádszakal
Érdemes felballagni az út bal oldalán a temető dombra,mert a szépen rendbe tett templomon kívül innen lehet gyönyörködni az évmilliók óta a tájat meghatározó Ipoly folyó panorámájában.

12.Ludányhalászi
A rendkívül hosszú település hangulatát az Ipoly ártere,a holt Ipoly ág és a kavicsbányából kialakított tó határozza meg.Érdemes kicsit megállni és gyönyörkodni ennek az izig vérig Ipoly menti falunak a környezetében.

13.Szécsény
Utunkat érdemes úgy alakítanunk,hogy bemenjünk Szécsénybe.Itt megnézhető a ferde tűztorony,a Forgách kastély és gyönyörű parkja,a Ferences templom és kolostor,a nosztalgia múzeum is. Bicikli úton kitekerhetünk a Robinson szigetekhez ahol a horgásztavak mellett kalandparkot találunk, mellette pedig csónakázó tórendszert is.
Ha innen a gáton elindulunk akkor visszajutunk Pősténypusztára ahol a Katalin hídon átkelve folytathatjuk utunkat a szlovák oldalon Ipolykér felé.
Ha másik irányt választunk akkor innen lehet Hollókö felé elfordulni ,de ebben az esetben elhagyjuk az Ipoly völgyét.


14.Zsély/ Zselovce/-Sósár
Ipolykérnél / Kiarov/jobbra fordulva egy húzós domb után egy árnyas ligetet találunk kis tavacskával, játszótérrel,sütögető helyekkel és karos gyógyvíz kúttal. Érdemes megpihennünk, majd folytathatjuk utunkat Zsélybe.A lezárt Zichy kastély mellett haladunk el,majd Zahorán /Zahorce/ és Szlovákgyarmaton áthaladva Balassagyarmatra érünk. Ha viszont az elágazóban tovább haladunk egyenesen,akkor Ipolyvarbóra érünk . Itt a falu előtt balra lefordulva egy kilátót találunk ahol az árterület belsejébe láthatunk a felső Ipolymente irányában. Varbóra érve egy igen szép és jó állapotban levő katolikus templomot nézhetünk meg és átkelhetünk az Ipoly túlsó oldalára Őhalom településre,majd onnan Balassagyarmatra érünk.

15.Balassagyarmat - Civitas Fortissima / Legbátrabb Város/
A város a Trianon idejében a cseh hadsereg megszállásából szabadította fel magát úgy hogy az akkori kormány magára hagyta a várost. Ezt a városi polgárok, a vasutasok és diákok nem hagyták.Városi felkelést szerveztek és kiverték a megszálló cseh csapatokat a városból.
Ennek emlékére kapta a város a Civitas Fortissima nevet, melyet törvénybe is iktattak.
A városban található a Palóc Múzeum és Liget ,a Városi Képtár,a Vármegye háza,az 1, Kerékpár Múzeum és Látogató Központ , a Pannónia Motorkerékpár Múzeum és a Civitas Fortissima Múzeum.A város határában vannak a Nyírjesi tavak és a Füvészkert a Vadasparkkal valamint a Patvarci nemzetközi gokart és motocross pálya.
Balassagyarmatról csillagtúrákat tervezhetünk több szlovákiai irányba- Kékkőre,Csábra,Ipolyságra , de akár az 50 várba is ami a közelben található.A magyar oldalon Csesztve , Dejtár,Terény,
Nógrádgárdony,Hollókő irányában is .A folyómenti túránkat a szlovák oldalon javaslom tovább folytatni lefelé ,a folyás irányában

16.Nagycsalomja - Velka Calomija
A településre érve ha jobbra kanyarodunk az út menti csónaknál,mintegy 200m-re megtaláljuk a Puszta templomot egy kicsi rendben tartott parkban.Balra kanyarodva a falu szép templomát
nézhetjük meg.Egyenesen haladva Ipolykeszin keresztül Ipolybalogra jutunk. Ipolykesziről egyébként jobbra kanyarodva az Ipolynyéki boros világba juthatunk.

17.Ipolybalog - Balog nad Iplom
A település legfontosabb emléke az Árpád kori templom. Itt a középkori hatalmi harcok idején a magyar korona egy napra elhelyezésre került az egyik menekülés alkalmával. Ennek emlékére a templom tornyán egy Szent Korona másolat van elhelyezve. A faluban rendkívüli tisztelet övezi a koronát,másolat is van a templom falában elhelyezve a nevezetes esemény emlékére. Balogon a korona kultusza olyan erős,hogy amikor a csehszlovák rendőrség le akarta szerelni a templom toronyról a koronát ezt a falusiak a szabadságuk veszélyeztése árán is megakadályozták.


18.Ipolyhidvég – Ipelske Predmostie
A település a középkortól átkelőhely volt az Ipolyon,idéntől már új hídon juthatunk át a magyar oldalra Drégelypalánkra.A település temploma igen szép,a régi laktanyán emléktábla őrzi a 2.Világháborúban itt elhelyezett menekülő lengyel katonák emlékét. Érdemes az új hídtól mindössze
100 m-nyire levő régi gyalogos hídhoz elmenni mert egy igen kellemes Ipoly menti pihenőhelyet találunk a régi gyalogos híd mellett.

19.Dréglypalánk
A település fölött a Börzsöny egyik csúcsán magasodik a Drégelyi vár rom. A vár nemzeti emlékhely Szondi György és hős katonái emlékére akik itt állították meg életük árán a török hadsereget.A faluban találjuk a vár látogató központját,ahol filmvetítéssel és bemutató anyagokkal tájékozódhatunk a korabeli eseményekről és a példa értékü hősi helytállásról. A faluban megtaláljuk Szondi György szarkofágját majd tovább haladhatunk bicikliúton Hont felé.

20.Hont Tsitári források- Kútyika
Hont felé haladva betérhetünk balra a Börzsöny egyik völgyébe,ahol egy évszázadok óta működő kegyhelyet találunk.
A monda szerint itt csoda történt egy helyi pásztor vak gyermekével,aki a  forrás vizétől visszanyerte látását. Ennek emlékére imahely és kápolna épült.Itt található még a Szondi alagút ,a régi pásztor
világ munkaeszközeinek gyűjteménye,van egy kicsi állatpark egzotikus állatokkal és itt szokott telelni az Ipoly völgy szürke marha gulyája is.
Innen Honton keresztül Ipolyság felé vesszük utirányunkat.

21.Ipolyság – Sahy
Ipolyság régi történelmi magyar város,templomokkal,zsinagógával ,a Honti Múzeummal és a régi Hont Megye vármegyeházával,ahol ma a polgármesteri hivatal működik. Innen tovább ujra a magyar oldalon haladunk először Bernecebarátin haladunk át.Itt balra fordulva
a falu régi főutcája és templomdombja után a Börzsöny egyik völgyébe jutunk ahol bicikliúton áttekerhetünk a hegység túlsó oldalra Nagyorosziba a Drégelyvár érintésével. A fő útra visszatérve egyenesen haladunk tovább Kemencéig.


22.Kemence
A falu régi Honti vármegye háza mellett balra kanyarodva megtaláljuk a Börzsöny egyik legszebb völgyét,ahol a Csarna patak mellett áttekerhetünk a hegység másik oldalára Diósjenőre. Kemencén a patak mellett megtaláljuk a kisvasút végállomását,turista utakat a magas
Börzsönybe,még strandolhatunk is a nyári időszakban a völgyben.
Utunkat most tovább folytatjuk Vámosmikola felé. Útközben betérhetünk még egy balra fordulás után Petrőcsénybe ,ami a Börzsöny egyik legszebb
hegyi települése.


23.Vámosmikola
A településen a laktanya mellett haladunk el,ahol a 2.Világháború idején lengyel tiszti tábor működött,ennek emlékét emléktábla őrzi.
A falunak szép temploma van. Innen tovább haladva Nagybörzsönybe érdemes bemennünk.


24.Nagybörzsöny

A főutról balra letérve egy igen húzós dombon kell feltekernünk.A domb tetején azonban mindjárt egy Árpád kori templom parkolójában pihenhetünk meg.A falu igazi sváb hegyi település.A nyomai még fellelhetők a középkori bányász világnak,ugyanis itt régen aranyat bányásztak.A településen több templom,vizimalom,kisvasút,vendéglő és kemping is van.A falu a börzsönyi turista utak kiindulópontja is . Innen tovább haladva Ipolytölgyesen és Letkésen át Ipolydamásdra jutunk.

25.Ipolydamásd
Az Ipoly völgye itt összeszűkül és szorost képeznek az összefutó dombvonulatok ,melyek között az Ipoly halad.
Itt volt régen egy vár,melynek csak egy kőkupacnyi emléke maradt.
Viszont a falu túlsó végén elérjük az Ipoly túratrendszer meghatározó – vég - pontját a Helembai hidat.
A híd vadonat új,itt jön át észak felől az EuróVeló 6. számú biciklis főútvonal és indul a Dunakanyaron keresztül Budapest felé.
Innen Európa egyik legszebb kerékpáros útján tekerhetünk a Dunakanyarban Szobtól lefelé .Ha a másik irányban indulunk el,akkor Helemba,Garamkövesd után Párkányban eldönthetjük hogy Pozsony vagy Esztergom felé folytatjuk utunkat.


26. Szob
Az Ipoly torkolata,a Dunakanyari bicikliút kiindulópontja,komp átkelési pont a Dunán.

Kedves Tekergők!
Gyertek ,látogassátok meg ezt a gyönyörű ,ám elfelejtett vidéket és érezzétek jól magatokat nálunk
Palóc országban és annak is a szívében az Ipoly mentén.
Szeretettel lát benneteket ez a gyönyörü történelmi vidék és az itteni jó emberek – a jó palócok
meg a tót atyafiak!

Olexa Miklós
Elnök

Ipoly Honismereti,Kulturális,Túra és Sport Egyesület

Kapcsolat

Üzemeltető:
Ipoly Túra Egyesület
Székhely:
 
Balassagyarmat Kóvári út 5. II/3.
Iroda:
 
Balassagyarmat Mikszáth út 61
Adószám: 
19212429-1-12

Telefon:
+3620/2804030

+3620/2676757

E-mail:
ipolyturarendszer@gmail.com